ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ γρανίτη στον Λαιλια Σερρών
Η προστασία της βιοποικιλότητας σε όλα της τα επίπεδα , δεν επιβάλλεται για λόγους ρομαντικούς, αλλά από την ανάγκη ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, συνεπώς για την επιβίωση του ίδιου του ανθρώπου.
Η εγκατάσταση και λειτουργία ενός λατομείου γρανίτη αρχικά και άλλων 43 λατομείων στην συνέχεια, αποτελεί έγκλημα το οποίο θα συντελεσθει
Α) -εις βάρος του προστατευομενου φυσικού οικοσυστήματος,
σε περιοχή ΝATURA (GR1260007), Διατηρητέο μνημείο της φύσης(GR 03),
Ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή (GR23), βιότοπο αρκούδας, βιδρας, λύκου, χρυσαετου , πετρίτη ,Αγριοκουρκου, Αγριοκοτας, κλπ σπάνιας και προστατευμένης πανίδας και χλωρίδας.
Β) -εις βάρος της υγείας των Σερραίων πολιτών,
Ο Γρανίτης είναι από την φύση του ραδιενεργό υλικό. Η εξορρυξη του θα εντείνει τα ποσοστά ραδιενέργειας. Η εξωρυξη δημιουργεί αποφλοιωση των κοιτασμάτων ουρανίου που ήδη υπάρχουν . Υπάρχει μελέτη για την «Ραδιενέργεια περιοχής Λαιλια Ν. Σερρών» Μελέτη … «τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ραδιολογικής απόψεως : αυξημένα επίπεδα –στάθμες ραδιενέργειας και ουρανίου στο έδαφος…»
Μετά την εξωρρυξη απελευθερώνεται υψηλή Ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον. Όλο το υλικό του γρανίτη το οποίο θέλουν να εξωρυξουν θα φέρει Ραδιενέργεια και σε όποιες χρήσεις πάει θα διασπείρει Ραδιενέργεια.
Ο νομός Σερρών κατέχει ήδη ένα μεγάλο ποσοστό καρκινοπαθειας και η όποια επιπλέον λατομική εξορρυση γρανιτών θα επιτείνει το πρόβλημα
Γ) -εις βάρος του περιβάλλοντος,
- Σημαντικός παράγοντας βλαπτικών- καταστροφικών επιπτώσεων από την λειτουργία λατομείου γρανίτη στον Λαιλια -και αναφέρονται ακόμη και στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της Λατομικής εταιρείας,- είναι:
* η κονις (σκόνη) από την διάτρηση του γρανίτη και την φόρτωση,
ΟΜΩΣ: Ακόμη και αν αυτή η σκόνη δεν είναι ραδιενεργή, επικάθεται στο φύλλωμα και δημιουργεί πρόβλημα ανάπτυξης στα φυτά, όξινη βροχη,βλαβη στην χλωρίδα με την οποία τρέφονται τα προστατευμένα είδη που κατοικούν και ολόκληρη η πανίδα.
* η ηχορύπανση από την λειτουργία των μηχανημάτων,
ΟΜΩΣ: Αν τα 50 ντεσιμπέλ είναι ενοχλητικά σε συνθήκες πόλης και αστικού περιβάλλοντος είναι καταστροφικά και προκαλούν ισχυρή επιβάρυνση στο οικοσύστημα, σε συνθήκες δασικής ηρεμίας και φυσικού περιβάλλοντος διαταράσσουν την ισορροπία στο ενδιαίτημα / κατοικία και αναπαραγωγή της πανικός.
* η αλλαγή στην γεωμορφολογία του περιβάλλοντος και
* η εναπόθεση των στείρων (μπάζων) της εκμετάλλευσης,
ΟΜΩΣ: Τα μπάζα 1 προς 8 ( δηλαδή εξορυξη 1000τμ γρανίτη και 8000τμ μπαζων) θα «αποθηκεύονται» σε υπαίθριους χώρους !!! αναφέρεται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), και… σε «κατάλληλο χρόνο θα παρθούν για να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος».Η Πράξη παγκοσμίως έχει αποδείξει ότι ΔΕΝ γίνεται αποκατάσταση και δεν Υπάρχει επαρκής μηχανισμός ελέγχου από την πολιτεία ο οποίος να παρακολουθεί αν οι ΜΠΕ εφαρμόζονται.
Στην ΜΠΕ αναφέρεται ότι «τα προϊόντα τηε εκμετάλλευσης δεν είναι τοξικά». Μπορεί να μην είναι τοξικά ως προς την χημική τους τοξικότητα . Τα γρανιτικά πετρώματα όμως είναι υψηλής ραδιενέργειας, την οποία και θα διασπείρουν .Η χρήση του συγκεκριμένου γρανίτη Μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα υγείας.
Δ)-εις βάρος της δρομολογημένης οικοτουριστικης ανάπτυξης
i) Στο πλαίσιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ ο Λαιλιας είναι «ως περιοχή ανάπτυξης οικοτουρισμου»
ii) Εκπονήθηκε το master plan για τον Λαιλια- Οικοτουριστικη η κατεύθυνση. Ένα/ πολλά Λατομεία αποτελούν πληγή, και ανατροπή σχεδίων.
iii) Eχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία της UNESCO ΣΕΡΡΩΝ , της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών ,και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ με τον παγκόσμιο οργανισμό Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) για την ανάπτυξη δράσεων μέσα από «το Δίκτυο Των Βουνών»
E) -εις βάρος της νομιμότητας
Θυμιζoυμε ότι: Υπήρχε απόφαση το 1997, του υπουργού ΜΑΚΕΘΡΑ κ. Φ. Πετσαλνικου με την οποία χαρακτηριζόταν « Ως Ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους η περιοχή του ορεινού όγκου του Λαιλια» (13 Μαρτίου 1997, ΦΕΚ 275/74-1997)
και επίσης ύστερα από συνεχείς πιέσεις του ίδιου του Λατόμου - ο οποίος ΔΕΝ παραιτήθηκε ποτέ από τις ορέξεις του-
Υπήρχε ανάκληση αυτής της απόφασης το 2005, για....τυπικούς λόγους από τον υπουργό ΜΑΚΕΘΡΑ Ν. Τσαρτσωνη ο οποίος έκανε ανάκληση της απόφασης (27-6-2005, ΦΕΚ.940/7-7-2005)
Ο ίδιος λατόμος είχε στο μεταξύ ενδιαμέσως "ξαναχτυπήσει" και το 1998 αλλά είχε "σκοντάψει" στην παραπάνω απόφαση Πετσαλνικου, μέχρι που κατάφερε την ανάκληση της .
Οι λόγοι που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του ορεινού όγκου του Λαιλια όχι απλώς δεν εξέλειψαν αλλά στο μεταξύ ενισχυθήκαν , επικαιροποιηθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν. Ζητούμε την ενεργοποίηση της απόφασης , απαλλαγμένης από τα «τυπικά κωλύματα»
Με την εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου (ανατινάξεις βράχων , λειτουργία κομπρεσέρ, μετακινήσεις φορτηγών, σκόνες, θόρυβος, έκλυση ραδιενέργειας,) θα αναστατωθεί όλη η περιοχή, η οποία είναι ενταγμένη πλέον στο Δίκτυο NATURA 2000. Υπάρχει άλλωστε προηγούμενο θετικό « δικασμένο» όταν απορρίφθηκε η αίτηση άλλου ενδιαφερόμενου Λατόμου (του Γ. Λαζαριδη 1998 και 2003) για δημιουργία λατομείου, σε περιοχή άλλη στο νομό Σερρών, η οποία ήταν προτεινομένη για ένταξη στο Δίκτυο NATURA.
ΣΤ) - εις βάρος της Εθνικής οικονομίας
Όλα τα Οφέλη και Τα κέρδη είναι ΜΟΝΟΝ για τον Λατόμο Γερμανιδη.
Ούτε στην τοπική οικονομία θα συμβάλλει η λειτουργία αυτού του Λατομείου, ( πρόκειται για επιχείρηση εντάσεως κεφαλαίου/μηχανημάτων και όχι εντάσεως εργασίας/θέσεων εργασίας)
Ούτε στην Εθνική Οικονομία, αφού η «συνεισφορά» του λατομείου ,στην αύξηση του ΑΕΠ θα είναι απειροελάχιστη. Η Εθνική Οικονομία πολύ περισσότερο ωφελείται από την παραμονή του δάσους και του περιβάλλοντος στην παρούσα κατάσταση και ανάπτυξη των όποιων άλλων δραστηριοτήτων ήπιας μορφής , συμβατές με την αειφόρο ανάπτυξη , έτσι όπως ορίζει και το πλέγμα προστασίας της περιοχής.
Ζ) - εις βάρος της λαϊκής απαίτησης και κοινωνικής συναίνεσης
Ο ίδιος λατόμος από το 1989 επιμένει να καταστρέψει την σημαντική περιοχή του Λαιλια προς ίδιον όφελος! Η ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ που συμπαρέσυρε και ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς , βουλευτές και υπουργούς τον σταμάτησε τότε, το 1991 .
Σήμερα, και πάλι η Οικολογική Κίνηση Σερρών
καθώς και Σύσσωμος ο Σερραικος λαός και πιο ώριμος από ποτέ, γνωρίζοντας καλά πλέον το συμφέρον του , αντιδρά , αντιστέκεται και ξαναλέει : ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ γρανίτη στον Λαιλια Σερρών.
Με το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕΡΡΩΝ λεει
ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ στο ΛΑΙΛΙΑ
ΝΑΙ στην ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ανάπτυξη,
ΝΑΙ στις φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις
ΝΑΙ στην ποιότητα Ζωής των κατοίκων.
Και ζητάει,
να δρομολογηθούν από τους αρμοδίους όλες οι νόμιμες
και οι προβλεπόμενες ενέργειες από το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο
ώστε το φυσικό περιβάλλον
και ο ορεινός όγκος του ΛΑΪΛΙΑ να απαλλαχθεί για πάντα
από καταστροφικές ανθρώπινες ορέξεις και παρεμβάσεις.
Για την Οικολογική Κίνηση Σερρων
Η πρόεδρος Ο γραμματέας Ο ταμίας
Άννα Αλευρά Δημήτρης Στεφανιδης Γιώργος Γεωργιάδης
( τηλ 6944-263636) ( τηλ 6972537018)